Innovatie en wetenschap

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

Innovatie is een belangrijke motor van economische groei En om tot innovatie in het bedrijfsleven te komen is wetenschappelijk onderzoek van groot belang.

Wat betekent innovatie?

Innovatie betekent het ontwikkelen van nieuwe ideeën, concepten, producten of diensten. Het gaat om nieuwe oplossingen vinden voor bestaande problemen. Een voorbeeld van innovatie is het gebruik van zeewier als vervanger van vlees of de ontwikkeling van quantumcomputers. Deze computers kunnen zo snel rekenen, dat ze allerlei nieuwe ontwikkelingen mogelijk gaan maken. Bijvoorbeeld op het gebied van materialen, energie, gezondheid en veiligheid. Innovatie is belangrijk omdat het voor groei kan zorgen en omdat het maatschappelijke problemen kan oplossen. Dat leidt dan weer tot welvaart. 
 

Wetenschap 

Voor innovatieve bedrijven is wetenschappelijk onderzoek heel belangrijk. Bij universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten (ook wel de ‘kennisinfrastructuur’) werken slimme onderzoekers die onderzoek doen naar nieuwe technologie of manieren om die te gebruiken. Vaak werken onderzoekers samen met bedrijven. Als bedrijven en wetenschappers in een regio veel samenwerken, zorgt dat voor veel nieuwe ideeën. Voor onderzoek is wel veel geld voor nodig.  

 

Nationaal Groeifonds 

Gelukkig investeert de overheid veel herin. Ook is het Nationaal Groeifonds opgezet om te investeren in grote projecten op bijvoorbeeld het terrein van artificial intelligence (AI), extreem snelle computers (quantumtechnologie) en waterstof.

   

Innovatie bedrijven 

Voor Nederland is het belangrijk dat veel bedrijven vernieuwen (innoveren), zodat we nieuwe producten en diensten kunnen maken met minder mensen. Zo kunnen we blijven concurreren met andere bedrijven in de wereld. Belastingvoordelen en leningen helpen bedrijven om nieuwe dingen te bedenken en te maken.  

Innovatie is ook belangrijk omdat het bepaalt welk land als eerste belangrijke technologie uitvindt (de ‘technologierace’). Wie het snelst is, kan straks het machtigste land worden. Ook daarom is het belangrijk dat Europa en Nederland zelf hard werken aan de ontwikkeling van technologie. We willen namelijk onze veiligheid beschermen en niet te afhankelijk worden van China bijvoorbeeld. 

 

 

Lees meer
Ondernemen voor brede welvaart
Boekje
23-03-2021
Ondernemersagenda voor herstel en groei
Om onze Agenda 2030 te kunnen realiseren, moeten we de realiteit van vandaag onder ogen zien: ondernemers moeten door de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog zien te komen en daarvan herstellen. Wat daarvoor nodig is, komt aan de orde in onze nieuwe Ondernemersagenda voor herstel en groei.
Project
23-09-2022

MKBdoet, het innovatieprogramma robotica, biedt bedrijven de kans om praktisch te vernieuwen onder begeleiding van RoboHouse en TNO.