NEN-normen toegankelijker maken voor mkb

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-12-2021

Hoe kan de participatie van het mkb worden vergroot bij het ontwikkelen van standaarden? Hoe kan het gebruik van standaarden door het mkb worden gestimuleerd? Wat voor soort standaarden (ook wel normen genoemd) zijn er? Op 14 december organiseerden MKB-Nederland en de Europese organisatie Small Business Standards (SBS) een seminar over het belang van standaarden voor het mkb.

 

De sprekers Luc Hendrickx - coördinator van SBS en hoofd van SMEUnited, Fred Vasquez van de Metaalunie en Marc Ritter en Merel Haverhals van het Koninklijke Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN kregen veel vragen van de deelnemers. Al met al duurde de sessie hierdoor een half uur langer dan gepland. Een succes dus!

 

Als knelpunten kwamen onder meer naar voren dat het taalgebruik in het algemeen niet aansluit bij het midden- en kleinbedrijf, terwijl 99 procent van alle bedrijven in Nederland mkb is. Het is mooi te zien dat NEN hier aandacht voor heeft. Een ander punt dat werd benoemd zijn de kosten voor deelname en aanschaf van de normen. Er was begrip voor dat het financiële model is ingegeven door het feit dat een standaard een zelfreguleringsmiddel is van het bedrijfsleven. En dat er dus kosten voor het bedrijfsleven aan verbonden zijn als het niet verplicht is de standaard te gebruiken (vrijwillige karakter). Maar ontegenzeggelijk werpen de kosten nu een drempel op voor het mkb. Deze drempel hindert een gelijk speelveld.

 

De onderwerpen die tijdens het seminar aan bod kwamen, sluiten naadloos aan bij de gesprekken die we als MKB-Nederland hebben met NEN en het ministerie van Economische Zaken om samen tot praktische oplossingen te komen om de participatie van het mkb te vergroten. De stem van het mkb bij de ontwikkeling van standaarden moet luider door klinken en we moeten manieren vinden om het gebruik van standaarden te stimuleren. Door mee te praten is de kans vele malen groter dat de standaard ook aansluit bij de praktijk. Standaarden zorgen voor snellere adaptatie op de markt en aansluiting bij producten en diensten van anderen. Het gebruik ervan is dus een slimme investering.

 

Speciaal voor het seminar is door SBS - in samenwerking met NEN - een Nederlandstalige versie verschenen van de praktische gids: ‘Waarom normen belangrijk zijn voor het mkb en hoe het mkb betrokken kan raken.’ Deze is hier te downloaden.