Bericht aan leden over de vroegpensioengesprekken

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
03-05-2024

‘Voorbarig en de oplossingen hadden er al kunnen liggen.’ Met die woorden reageren VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland richting hun leden op het ‘ultimatum’ dat FNV deze week heeft gesteld rondom de verlenging en verruiming van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Voor 15 mei zou de overheid hier duidelijkheid over moeten geven, omdat anders acties volgen aldus de bond.

 

‘Niet in het belang van werknemers en werkgevers’

In de brief lichten de ondernemersorganisaties de laatste stand van zaken aan hun leden toe. Ze noemen het ultimatum daarbij ‘zeer voorbarig en ook niet in het belang van de werknemers om wie het gaat en hun werkgevers.’ Ze wijzen er daarbij op dat juist afgelopen maand Minister Schouten met de voorzitters van de vakorganisaties en van werkgeversorganisaties heeft afgesproken om na 1 mei formeel overleg te hebben over het vroegpensioen voor zware beroepen.

 

Technische en informele gesprekken zijn al bezig

In de afgelopen weken vonden hiervoor al technische en informele gesprekken plaats tussen het Ministerie, vakorganisaties en werkgeversorganisaties. Deze gesprekken lopen de komende tijd door. ‘De FNV heeft ervoor gekozen niet bij deze informele gesprekken te zijn, ondanks de gemaakte afspraken. Wij vinden het dan ook onbegrijpelijk dat er nu opeens een ultimatum wordt gesteld aan het (demissionair) kabinet met dreiging van acties nog voordat de afgesproken gesprekken tussen Minister en voorzitters zijn gestart,’ aldus de brief. 

 

Inzet werkgevers

In de brief maken de ondernemersorganisaties duidelijk dat ze zich zullen blijven inzetten de komende tijd om te komen tot een goed pakket aan maatregelen. ‘De inzet is daarbij glashelder, namelijk dat we goede oplossingen willen voor diegene die niet gezond werkend de pensioenleeftijd haalt en dat we een nieuwe cultuur van vroegpensioen voorkomen,’ aldus de brief.