23 SEP, 2024 • Europees nieuws
Delegatie detailhandel spreekt in Straatsburg met Europarlementariërs
Van 16 tot 19 september was [mkb:site-name] met onze Europese detailhandel-koepelorganisatie Eurocommerce aanwezig bij het Europees Parlement in Straatsburg om in gesprek te gaan met de nieuwgekozen leden van het Europees Parlement. Een delegatie van onze Retail-zusterverenigingen, waaronder vertegenwoordigers van verschillende nationale associaties, waren betrokken bij meer dan 70 vergaderingen met Europarlementariërs. Deze vergaderingen omvatten gesprekken met voorzitters van commissies, het kabinet van voorzitster Roberta Metsola en een kandidaat-commissaris. Daarnaast waren wij zelf in de lead voor de afspraken met onze Nederlandse Europarlementariërs.
Het doel van dit bezoek was om contact te leggen met verschillende Europarlementariërs die zich zullen bezighouden met wetgeving die van groot belang is voor de detailhandelssector op het gebied van duurzaamheid, competitiviteit van de sector, alsook administratieve lasten die (kunnen) volgen uit de implementatie van de Green Deal. De volgende onderwerpen kwamen aan de orde.
- Financiering: we hebben gepleit voor het afmaken van de Capital Markets Union (CMU) en het toegankelijk maken van financiering voor het MKB door bestaande Europese fondsen in stand te houden en nieuwe fondsen zoals geambieerd in de politieke visie van Commissievoorzitter Von der Leyen te creëren en geen voor mkb bestemde financiering ook toegankelijk te maken voor mid-caps.
- MKB-toets: Daarnaast hebben we gevraagd om een consequente toepassing van dynamische impact assessments in alle stadia van het wetgevingstraject en de structurele toepassing van een MKB-toets om de effecten van regelgeving op het MKB beter in kaart te brengen.
- Interne Markt: Ook hebben we gepleit voor de eerdergenoemde actie agenda voor de interne markt om barrières weg te nemen met voorstellen uit het Letta rapport.
- Betalingsverkeer: We zijn opgekomen voor een betaalbaar en competitief betalingssysteem waar we niet compleet afhankelijk zijn van niet-Europese providers en waar de Digitale Euro een redelijk en betaalbaar alternatief moet bieden. Cash betalingen moeten in Europa mogelijk zijn met in acht neming van de veiligheid van onze werknemers.
- Directe import: Er moet een level-playing-field zijn voor de sector als het gaat over oneerlijke concurrentie uit derde landen met directe import naar consumenten. Het speelveld wordt verstoord wanneer bedrijven in derde landen zich niet aan Europese regelgeving houden en daardoor hun producten onder de marktwaarde op de Europese markt brengen.
- Administratieve lasten: Aandacht voor de lasten die nog kunnen voortkomen uit de grote hoeveelheid (plm 800) uitvoeringshandelingen die nog volgen uit de wetgeving die is aangenomen onder de vorige Commissie, o.a. in verband met de twin-transition (digitalisering en vergroening. Deze ‘delegated acts’ moeten door alle nieuwe Commissarissen mee worden genomen in de geplande evaluatie van de gehele Europese wetgveving als het gaat om regeldruk.