Werken en leren ook in het hbo? Ja graag!

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-02-2020

Misschien voor het onderwijs even slikken, maar wel de realiteit: de ontwikkelingen bij veel bedrijven gaan zó razendsnel dat veel scholen het niet kunnen bijhouden. Nu is dat eigenlijk altijd al zo geweest – het is niet voor niks dat veel studenten stages lopen. Maar kunstmatige intelligentie en robotisering maken dat het onderwijs sneller dan voorheen 'achterloopt' op het bedrijfsleven.

 

Mooie oplossing

In het mbo is hier een mooie oplossing voor gevonden: de bbl-opleiding. Studenten gaan één dag per week naar 't ROC, en vier dagen leren ze het vak bij een ondernemer. Een gouden greep. Deze vorm van studeren kost de overheid maar een schijntje van een voltijdsopleiding, bbl-studenten verdienen al een salaris tijdens hun opleiding, vinden na hun studie eerder werk én ze verdienen vervolgens meer dan studenten die vijf dagen per week naar school zijn geweest. Ondernemers steken veel geld, tijd en moeite in deze studenten die vaak binnenkomen als broekie en weggaan als volleerd vakman of -vrouw. Daar ontvangen ondernemers een bescheiden subsidie voor.

 

Het hbo

Hoe fijn zou het zijn als dit niet beperkt blijft tot het mbo, maar óók breder mogelijk wordt in het hbo? Mooi voor studenten die niet kunnen wachten om op een werkplek aan de slag te gaan, maar ook zeker voor mkb-bedrijven die staan te springen om nieuwe mensen op te leiden. Vooral in de transport en logistiek, bij bouwbedrijven en bij technische bedrijven is de nood om mensen hoog. Waarom dan niet van een nood een deugd maken en alle handen ineen slaan?

 

Goed regelen

Nu moeten we vooral snel aan de slag gaan. En ook zorgen dat dit goed geregeld wordt. Daarom starten we met het project 'de MKB-route in het HBO', samen met branches, hogescholen, de Ministeries van EZK en OCW, MKB-Nederland en VNO-NCW  Wie nog een beetje inspiratie nodig heeft, nodig ik van harte uit om een kijkje te nemen bij de vele mbo-erkende leerbedrijven die Nederland rijk is. Want met de kennis van de successen van het mbo, kunnen we het hbo nog veel beter maken dan het al is.