VVD en D66 terecht voor aanpassing Wet Markt en Overheid

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
15-10-2015

Een gemeente die een eigen jachthaven bouwt naast een commerciële jachthaven? En daarmee ondernemers tot wanhoop drijft? Onder de Wet Markt en Overheid kan het gewoon. Als de gemeente maar zélf, als een slager die zijn eigen vlees keurt, uitlegt waarom zo’n jachthaven in het algemeen belang is. Dat straks gelukkig voorgoed verleden tijd als het aan D66 en de VVD ligt. Want, zo stelt Erik Ziengs (VVD) in het Financieele Dagblad, zo’n bepaling van algemeen belang wordt te vaak oneigenlijk gebruikt door gemeenten die onder beschamende voorwaarden concurreren met ondernemers.

Als ondernemer win je het namelijk nooit van een gemeente die met belastinggeld diensten of producten onder de kostprijs verkoopt, zegt Kees Verhoeven (D66). En als een gemeente toch kostprijzen rekent, zijn dit natuurlijk nooit de prijzen die een ondernemer moet vragen om winst te maken en zo zijn bedrijf draaiende te houden. In dat licht is de opmerking van Mei Li Vos (PvdA) dat gemeenten ‘dit probleem zelf maar moeten oplossen’ totaal niet op zijn plaats. Gemeenten zijn zélf het probleem en het wordt hen veel te makkelijk gemaakt op deze manier.

Zelfs Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), liet zich in Forum al eerder ontvallen dat veel gemeenten zich op glad ijs begeven. De Wet Markt en Overheid is geen instrument om ze daar van te weerhouden, omdat de bepaling van algemeen belang in de wet een ‘te makkelijke escape’ is.

Nu de wet geëvalueerd wordt, is het te hopen dat andere partijen zoals het CDA en de PVV zich aansluiten bij D66 en VVD. Alleen zo krijgen ondernemers in veel gemeenten een eerlijke kans om te laten zien dat zij de beste producten of diensten leveren. Het is tijd voor een wet die ondernemers wel goed beschermt. Laat de overheid de overheid zijn en de markt de markt. Dat zien Erik Ziengs en Kees Verhoeven glashelder. Nu hun collega’s nog.