5-puntenplan voor sterke financiële sector én innovatieve economie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-04-2024

‘Geef de financiële sector ruimte om bedrijven te bedienen’. Dat is kort samengevat de belangrijkste boodschap van MKB-Nederland en VNO-NCW in aanloop naar een debat in de Tweede kamer volgende week over de financiële markten. In een 5-puntenplan schetsen de ondernemersorganisaties hoe de sector weer een vliegwiel kan vormen voor een groen, gedigitaliseerd én internationaal ondernemend Nederland.

 

‘Lawine aan regels’

Edward Feitsma, als econoom verantwoordelijk voor financiële markten bij de ondernemersorganisaties: ‘Het is voor de financiële sector in ons land steeds moeilijker om zijn rol goed te kunnen pakken’. Hij wijst daarbij op de verschraalde financiering voor bedrijven en het feit dat veel dienstverlening wordt bemoeilijkt door een lawine aan regels die op de sector zijn afgekomen de afgelopen jaren. Ook de (onlangs weer verhoogde) bankenbelasting rammelt en wordt door experts van de ECB afgewezen omdat het destabiliserend werkt op de bankensector.

 

‘Vervolmaak de bankenunie’

Op Europese schaal heeft de sector verder te maken met een onvoltooide ‘financiële unie’ én een versnipperd financieel toezicht in Europa. ‘De bankenunie is vergevorderd maar helaas nog niet af. Het vervolmaken hiervan versterkt de interne markt, wat het ondernemingsklimaat in Europa versterkt,’ aldus Feitsma.

 

5-puntenplan

In de brief schetsen de ondernemersorganisaties de belangrijkste uitdagingen waar de sector voor staat én presenteren ze vijf concrete punten waardoor de sector weer de wind in de vleugels krijgt en zodat ze alle transities die gaande zijn -zoals de vergroening van de economie- beter kan bedienen.

 

Lees hier het hele 5-puntenplan voor een sterkere financiële sector.