Adviescollege Toetsing Regeldruk: ‘Kwaliteit wetgeving moet omhoog’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-04-2021

De regeldruk is in 2020 met 1,7 miljard gestegen. Ook is de kwaliteit van wetgeving ondermaats. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van het Adviescollege Toetsing Regeldruk. De wetgever is volgens de regeldrukwaakhond in veel gevallen vaag over de doelen die hij nastreeft en te optimistisch over wat bedrijven en burgers aankunnen.

 

Meer regeldruk dan nodig

Knelpunten waar al in een vroeg stadium voor gewaarschuwd wordt, worden gemiddeld pas na 5 jaar weggenomen. Hierdoor moeten ondernemers meerdere keren hun interne werkprocessen aanpassen, waardoor ze meer regeldruk ervaren dan nodig was geweest. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk vindt ook dat het toetsingskader voor nieuwe regels, het IAK, niet goed functioneert en dat adequaat toezicht hierop ontbreekt. De OESO kwam al eerder tot dit oordeel.

 

Impact van nieuwe regels

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof: ‘Ik pleit al langer voor het veel beter in kaart brengen van de impact van nieuwe regels en de proportionaliteit ervan. In Brussel doen ze dat beter, daar hebben ze ook een strenge waakhond die hier op toeziet. De cijfers van het Adviescollege Toetsing Regeldruk tonen wederom aan hoe de regeldruk maar ongebreideld blijft toenemen in Nederland. Een one-in one-out beleid en reductiedoelstellingen zijn keihard nodig.’  

 

Nullijn is effectief middel

Staatsecretaris Keijzer bracht onlangs nog een onderzoek uit naar de ervaringen met een one-in one-out beleid in het buitenland. Daaruit blijkt dat een nullijn een effectief middel is om de regeldrukkosten te beheersen en om ambtenaren bewust te maken van de impact van nieuwe regels.