‘Begrip voor aanpassingen coronabeleid, onzekerheid houdt aan’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-07-2021

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben begrip voor de aanpassingen aan het coronabeleid, zoals vandaag door het kabinet afgekondigd. ‘Het niet doorgaan van meerdaagse festivals deze zomer is natuurlijk een enorm bittere pil voor de sector. Desondanks is het goed dat het kabinet hen nu duidelijkheid verschaft – wat ook een nadrukkelijk wens van de sector was. Ook is het een goede zaak dat het kabinet de reisadviezen aanpast en verder kijkt dan alleen de besmettingscijfers’. Wel wijzen de ondernemersorganisaties er op dat de onzekerheid voor ondernemers onverminderd groot blijft, zeker richting het einde van het jaar. ‘Dit onderstreept nog maar een keer het belang van het verlengen van de steunmaatregelen voor ondernemers’.

 

Streep door festivalzomer

Het kabinet zet vandaag definitief een streep door de festivalzomer: tot 1 september blijft het verbod om meerdaagse festivals gelden. ‘Het niet doorgaan van (meerdaagse) festivals deze zomer is niet alleen ontzettend pijnlijk voor de evenementensector, ook voor alle toeleveranciers - van podiumbouwers tot beveiligers - is het een forse streep door de rekening. Zij hebben aanzienlijk geïnvesteerd en veel tijd en energie in de voorbereidingen gestopt’. Toch weten deze ondernemers nu waar ze aan toe zijn en kunnen zij aanspraak maken op het garantiefonds. ‘Hiermee is een deel van de problemen voor hen ondervangen. Wel is het van belang dat er zo snel mogelijk ook duidelijkheid komt voor eendaagse evenementen en de nachthoreca’, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Nieuwe reisadviezen

‘Nu ondanks de opmars van de deltavariant in Europa de druk op de ziekenhuizen laag blijft, is het goed dat het kabinet de reisadviezen hierop aanpast. Hiermee wordt reizen in Europa een stuk makkelijker en brengt Nederland zijn reisadvies in lijn met de meeste andere EU-lidstaten.’ Wel moeten vakantiegangers bij terugkomst uit een geel gebied een negatieve test kunnen overleggen als zij nog niet volledig gevaccineerd zijn. ‘Hiermee proberen we in ieder geval te voorkomen dat mensen het virus - en mogelijke nieuwe varianten - in de koffer’ meenemen naar Nederland, en trekken we lessen uit de vorige zomer.’

 

Basisregels en thuiswerken

De ondernemersorganisaties herhalen nogmaals hun eerdere oproep om basisregels zo goed mogelijk in acht te blijven nemen en om - waar dat kan - zoveel mogelijk thuis te werken.