Versterking eigen vermogen mkb via fonds noodzakelijk

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-11-2021

MKB-Nederland onderstreept het pleidooi van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap voor versterking eigen vermogen mkb via een nieuw fonds. Dit fonds moet in de kern gezonde ondernemers helpen te investeren in onder meer vernieuwing, verduurzaming en digitalisering. De huidige markt biedt onvoldoende mogelijkheden voor bedrijven met een dergelijke financieringsbehoefte, zo bevestigt onderzoek van het Comité.

 

Gat in MKB-financieringsmarkt

Veel ondernemingen hebben ingeteerd op hun vermogen tijdens de coronacrisis. Door deze verslechterde eigen vermogenspositie hebben zij moeite om vreemd vermogen aan te trekken. Een nieuw fonds biedt een structurele oplossing voor het  “gat” in de mkb-financieringsmarkt voor financieringsbedragen tussen 250.000 euro en 5 miljoen euro. De overheid fungeert in de aanloopfase als aanjager en(co-)financiering en het fonds kan gevuld worden door private (institutionele) investeerders, waardoor bijvoorbeeld pensioenfondsen hun middelen beschikbaar kunnen stellen voor het grotere mkb.

 

Snelheid geboden

Het Comité adviseert een stapsgewijze aanpak, waarbij bedrijven, investeerders, financiële instellingen en overheden samen het product verder ontwikkelen. MKB-Nederland roept het kabinet op om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Met dit voorstel wordt het aanbod aan financiering verder verrijkt, waardoor de markt voor mkb-financiering volwassener wordt.