sluit dit venster Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Ondernemer: laat uw mening horen!
MKB-Nederland organiseert voor de vierde keer de verkiezing voor de MKB-Vriendelijkste gemeente van Nederland. Deze verkiezing moet gemeenten stimuleren zich meer in te spannen voor ondernemers. Want ondernemers zijn van groot belang voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid.

» lees meer

MKB NederlandMKB Nederland

IBAN/SEPA, het nieuwe betalingsverkeer

21 juni 2012 - 26 juni 2012
IBAN/SEPA, het nieuwe betalingsverkeer

MKB-Nederland, VNO-NCW en de Nederlandsche Bank organiseren drie voorlichtingsbijeenkomsten over IBAN/SEPA.

Vanaf 1 februari 2014 zal in heel Europa hetzelfde betalingsverkeer gaan gelden: one Single European Payment Area (SEPA). Dit om het Europese betaalverkeer sneller en gemakkelijker te maken. De bestaande 10-cijferige rekeningnummers die nu gebruikelijk zijn in Nederland worden vervangen door een 18-cijferig nummer, aangevuld met een landcode (twee letters) en een controlegetal (twee cijfers).

'De interne Europese markt voor betalingsverkeer komt er aan.' U hoorde of las wellicht eerder al iets over IBAN of SEPA. Nu ligt de invoeringsdatum echter officieel vast.

Met ingang van 1 februari 2014 is er één Europese betaalmarkt, de Single Euro Payments Area oftewel SEPA. Voor iedereen gaan dezelfde Europese standaarden in het betalingsverkeer gelden, de langere IBAN bankrekeningnummers en de Europese standaarden voor girale overschrijvingen en automatische incasso's. Iedereen - dus ook alle ondernemingen - moet vóór 1 februari 2014 klaar zijn met de aanpassingen die de overgang vraagt. Niet op tijd klaar met de noodzakelijke aanpassingen? Dan kunt u niet meer betalen en erger nog, men kan geen geld meer naar u overmaken!

Eén interne markt voor betalingsverkeer in Europa is een goede zaak. Immers, betalen over de grens wordt net zo gemakkelijk en betrouwbaar als het nu al binnen Nederland is. Het maakt het betalingsverkeer efficiënter en uiteindelijk voordeliger. En inkopen en verkopen in eurolanden wordt voor ondernemers, ook via internet, even eenvoudig als cash betalen met de euro al was.

De voorbereidingstijd is echter kort. Als ondernemer heeft u ca. anderhalf jaar de tijd om alle aanpassingen te doen. Dat lijkt nog even weg, maar is dat in de praktijk niet. Ook ruim 800.000 van uw collega-ondernemers moeten software, (salaris)administratie en contracten aanpassen en wie niet op tijd begint loopt grote kans over een klein jaar in een (dure) file terecht te komen.

Onze dringende boodschap aan alle ondernemers - groot, midden en klein - is dan ook om tijdig (vóór het eind van de zomer 2012) een inventarisatie en planning te maken van de noodzakelijke aanpassingen in het bedrijf. En daarmee te beginnen want 1 februari 2014 is dichterbij dan u denkt.

Naar aanleiding van de zeer grote belangstelling voor de informatiebijeenkomst voor ondernemers over IBAN/SEPA op 17 april jl. in Den Haag hebben VNO-NCW, MKB-Nederland en De Nederlandsche Bank besloten op korte termijn een drietal extra bijeenkomsten te organiseren.

Hoe kunnen werkgevers zich voorbereiden op deze veranderingen? Wat betekent dit voor hun (salaris)administratie? Hierop gaan we in tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten.

Data: 

  • do 21 juni - Regardz Nieuwe Buitensociëteit te Zwolle
  • di 26 juni - Regardz Planetarium Amsterdam te Amsterdam Zuid-Oost 

(ontvangst 15.30 uur - aanvang bijeenkomst 16.00 uur – aperitief 18.00 uur)

Kosten 55 excl btw

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door het aanmeldformulier naar ons te retourneren.