MKB NederlandMKB Nederland

'Schrappen Europese regels niet slecht voor veiligheid'

31 augustus 2015
'Schrappen Europese regels niet slecht voor veiligheid'

Het schrappen van regels in het kader van het Better Regulation Programma van de Europese Commissie leidt niet tot slechtere arbeidsomstandigheden voor werknemers. Veiligheid en gezondheidsbescherming zijn vooral een kwestie van de cultuur binnen bedrijven, naast regelgeving. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op de kritiek op het Europese programma.

Rompslomp
Volgens de PvdA, de SP en de FNV zou met het Europese programma de bescherming van werknemers worden afgedaan als 'administratieve rompslomp'. MKB-Nedeland en VNO-NCW wijzen erop dat het Better Regulation Programma juist tot doel heeft de regelgeving effectief in te richten. 'Met steeds meer regels wordt de regelgeving ondoordringbaar en een last waaronder bedrijven bezwijken. En als de handhaving niet overal gelijk is, wordt het gelijke speelveld geschaad.'

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid voor veiligheid en gezondheid ligt nu te veel bij de werkgever, stellen de ondernemersorganisaties. Het moet een gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn van werkgever en werknemer. Zo komt het voor dat werknemers ziek worden omdat zij de aanwezige veiligheids- en beschermingsmiddelen niet gebruiken. In dat geval helpt regelgeving dus niet.

0 reacties op dit bericht

reageer op dit bericht

Reageer Uw reactie wordt op de site geplaatst.
MKB-Nederland behoudt zich het recht voor om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Meer nieuws

Eerste Hulp bij Innovatie

Eerste Hulp bij Innovatie

Innovatieve ondernemingen zijn winstgevender dan andere bedrijven. Als ondernemer moet je daarom blijven vernieuwen om te kunnen concurreren en groeien. Het boek Eerste Hulp bij Innovatie helpt je daarbij.

Voorzitter Michaël van Straalen

Voorzitter Michaël van Straalen

Michaël van Straalen is de voorzitter van MKB-Nederland.
Lees meer over wie Van Straalen is en over zijn dagelijkse bezigheden op zijn persoonlijke pagina.