'Rekening koopkrachtpakket niet naar ondernemers'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
15-01-2023

Het kabinet moet dekking vinden voor de extra miljarden die het heeft uitgegeven, onder meer om burgers te compenseren voor de hoge energieprijzen. De rekening daarvan mag onder geen beding naar ondernemers worden doorgeschoven, zoals vaak de reflex is. Het zou funest zijn voor al die ondernemers die al gebukt gaan onder alle kostenstijgingen en ook moeten investeren in de toekomst van hun bedrijf. Dat zegt de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in zijn nieuwste blog.

 

Rasoptimist

We zijn een nieuw jaar wel eens beter begonnen. Net als vele andere ondernemers ben ik een rasoptimist, maar ik maak me niettemin zorgen over het voortbestaan van duizenden ondernemers in mijn achterban. Het zijn geen makkelijke tijden, want de problemen tellen op: kostenstijgingen voor energie, personeel en buren, eventuele coronaschulden, arbeidsmarktkrapte, een naderende recessie. Het beperkt de ruimte voor ondernemers om te investeren: in verdere verduurzaming, (de ontwikkeling van) hun medewerkers, digitalisering en automatisering, de toekomst.

 

Het slechtste wat het kabinet daarom kan doen, is de lasten voor ondernemers opnieuw verhogen. Ik zal er in de lobby alles aan doen om dat te voorkomen, maar het is wel een reële vrees dat dat op tafel ligt straks, bij de voorjaarsbesluitvorming. De lasten voor ondernemers verhogen betekent dat de investeringen van ondernemers teruglopen - dat zien we nu al - terwijl Nederland juist moet investeren in versnelde verduurzaming.

 

Onvermogen

Het koopkrachtpakket en het prijsplafond kosten de overheid tientallen miljarden en worden gezien als een tegenvaller op de begroting. Dát die tegenvaller zo hoog is opgelopen, heeft vooral te maken met het onvermogen om maatwerk te leveren. Iedereen heeft die twee keer 190 euro als compensatie voor de hoge energierekening gekregen, terwijl velen dat helemaal niet nodig hadden. En terwijl andere mensen die het financieel echt zwaar hebben, er nauwelijks mee geholpen zijn.

 

Het staat haaks op de 'Zalmnorm' om tegenvallers aan de uitgavenkant op te vangen met hogere premies of belastingen. Als de overheid meer uitgeeft, moet het gat ook aan die kant worden gedicht en niet over de rug van ondernemers. Desnoods laat het kabinet de staatsschuld wat verder oplopen. Dat kunnen de staatsfinanciën prima hebben.

 

Gezond verstand

Wie het níet kan hebben, is mijn achterban. Misschien ben ik als optimist toch te somber en verrast het kabinet me straks in positieve zin met een goede dosis gezond verstand. Maar ik durf er nog geen gif op in te nemen.

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

Deze blog is ook verschenen op De Ondernemer.