Kluitjesvoetbal geen oplossing voor infra en transport

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-12-2022

Kluitjesvoetbal, daar word je geen wereldkampioen mee. Dat is iets voor piepjonge voetballertjes die om de bal rennen en geen oog hebben voor de rest van het veld. Pas als ze ouder worden, gaan ze de ruimte benutten en komen spelers vrij te staan. Dan ontstaan kansen.

Daar moet ik aan denken als ik zie wat het ministerie van I&W doet. Zoals een middenvelder passes verstuurt, zo verdeelt I&W geld voor infrastructuur en transport. Maar als ik zie dat het overgrote deel van het budget voor de komende jaren, in totaal 7,5 miljard euro, naar de Randstad gaat, kan ik niet anders denken dan: kluitjesvoetbal!

 

Kansen gemist door kluitjesvoetbal

Naar Noord-Nederland, waar 10 procent van de Nederlanders woont en dat 24 procent van het landelijk oppervlak telt, gaat slechts 4 procent van de middelen. Hallo, wij staan vrij! Hier is de ruimte, hier liggen de kansen. Zoals de Europese Unie net weer onderstreepte door aan te kondigen dat de Lelylijn, de directe verbinding van de polder naar Noord-Nederland, op de lijst van mogelijk te subsidiëren projecten staat.

 

Noorden biedt ruimte en droge voeten

Want zo’n treinverbinding helpt mee om een einde aan dat kluitjesvoetbal te maken. Dat is die snijdende pass die het veld openlegt. Naar gebieden waar nog ruimte, schone lucht en droge voeten te vinden zijn. Dat laatste is ook niet geheel onbelangrijk. Want waar zou jij in vastgoed willen investeren? Daar waar de stijgende zeespiegel op termijn voor natte voeten kan zorgen of daar waar de huizen ruim boven NAP gebouwd kunnen worden?

 

Investeer in bereikbaarheid

Als volwassen professionals hebben we dat kluitjesvoetbal-gedrag nu toch wel van ons afgeschud. We weten gebruik te maken van het hele speelveld en kunnen zo kansen creëren. Door te investeren in bereikbaarheid bijvoorbeeld, waar zaken als de Lelylijn en de Nedersaksenlijn, de verbinding tussen Groningen en Enschede, bij horen.

Zo kijken we als Nederland vooruit en schuiven we onze problemen niet alleen maar voor ons uit. Door kansen te verzilveren, kunnen we als land over vele jaren nog steeds op topniveau spelen.

 

 

Sieger Dijkstra
voorzitter VNO NCW MKB Noord