CoronaMelder handig, maar advies moet niet leiden tot onnodige uitval

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-10-2020

Nu het aantal besmetting flink blijft oplopen, verwelkomen MKB-Nederland en VNO-NCW de nieuwe Corona-app (CoronaMelder) die zaterdag live gaat in het hele land. ‘De app is weer een extra hulpmiddel om snel nieuwe gevallen op te sporen en zo de verspreiding van het virus tegen te gaan’, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Advies van de app aanpassen

Zorgen hebben de ondernemersorganisaties wel over het praktische advies dat de app aan mensen geeft die dichtbij iemand met corona zijn geweest. In die gevallen krijg je namelijk het bericht om tien dagen in quarantaine te gaan. ‘De vraag is of dat handig is, want voor je het weet, zit straks half Nederland thuis en zijn er geen onderwijzers, treindienstleiders of vrachtwagenchauffeurs meer’. Het directe advies zou volgens de ondernemersorganisaties dan ook moeten zijn; ‘Laat je zo spoedig mogelijk testen of je nou klachten hebt of niet’. Na een negatieve test kun je dan gelijk weer aan het werk. Bij een positieve test blijf je thuis. ‘Alleen zo voorkomen we dat straks half Nederland onbedoeld plat komt te liggen en ondernemers tegen enorme kosten aanlopen, omdat mensen tien dagen thuis zitten.’ 

 

Individuele keuze

De ondernemersorganisaties dringen er bij VWS op aan, zeker nu de testcapaciteit wordt verhoogd, om het advies van de app aan te passen. Ook maken ze zich hard voor een vergoeding voor werkgevers voor mensen die in quarantaine zitten, maar niet vanuit huis kunnen werken. Het is verder een individuele keuze van werkenden of ze de app gebruiken, maar werkgevers kunnen hun mensen er wel actief op wijzen om verspreiding van het virus tegen te gaan. In het VK werd een vergelijkbare app na het beschikbaar komen 10 miljoen keer gedownload.

 

Achtergronden

De CoronaMelder helpt je je vrienden, familie en de rest van Nederland te beschermen. Als je minstens 15 minuten dicht bij iemand bent geweest die later corona blijkt te hebben en die persoon gebruikt ook de app, dan krijg je een melding van de app. CoronaMelder gebruikt Bluetooth om te zien of je dicht bij iemand bent. De app gebruikt géén locatiegegevens en weet dus niet waar je bent en wie je bent.