sluit dit venster Word Lokaal Partner

Word Lokaal Partner

Versterk jouw ondernemersvereniging, word Lokaal Partner van MKB-Nederland.
Samen werken we aan een kansrijk ondernemersklimaat.

» lees meer

MKB NederlandMKB Nederland

Week van de Ondernemer 2013 | 8, 9, 10 en 11 april

De Week van de Ondernemer 2013 is afgelopen, helaas! Met 15.000 inschrijvingen was de zaal elke dag  vol! Ook dit jaar was er een inspirerend programma samengesteld. Bewindslieden, topondernemers en andere prominenten en zelfs een royal kwamen graag langs om in gesprek te gaan met het mkb.

Op deze pagina een impressie van de Week van de Ondernemer 2013 van dag tot dag.

De Week is niet over, maar gaat door in de regio! Kijk hier voor meer informatie over data en locaties.

Twitter mee: #wvdo, #wvdo2013

Lees ook het weblog van NU Zakelijk.

Donderdag 11 april


Prinses Máxima

Koninklijk bezoek voor de Week. Prinses Máxima komt langs voor een gesprek met ondernemers en aanbieders van alternatieve vormen van financiering. Na afloop brengt de prinses nog een bliksembezoek aan de MKBuzz. van de MKB Servicedesk en bekijkt ze het boek Eerste Hulp bij Financiering.

 

Bezoek premier Rutte
"Het hoogtepunt van de Week wat mij betreft." Hans Biesheuvel verwelkomt met deze woorden de minister-president op het podium. "De man die de verkiezingen heeft gewonnen en ons een beter en sterker Nederland heeft beloofd." Biesheuvel zegt het nog maar een keer: ondernemers stropen zelf de mouwen op en helpen Nederland door de crisis.  Aan Mark Rutte vraagt hij één ding: "Vertrouwen realiseren." De premier complimenteert het publiek. "Ondernemers blijven optimistisch. U zorgt voor banen, voor export, voor de vitaliteit van het land." Hij vraagt ook steun voor noodzakelijke maatregelen om de economie weer op gang te krijgen. "De voorzitter van MKB-Nederland is toonaangevend. Kom zo snel mogelijk met een sociaal akkoord. Het is goud voor Nederland als we in zo'n moeilijke fase in staat zijn samen te komen. Er liggen grote vraagstukken."
Voor het publiek heeft de premier drie vragen/oproepen:  "Doe mee aan een handelsmissie. Het beeld dat die alleen voor het grootbedrijf is onzin!" Het tweede verzoek gaat over het aanbieden van stage- en leerwerkplekken.  "Wees ruimhartig, investeer. Over enkele jaren hebben we een groot tekort aan vakmensen. Intussen dreigt er massale jeugdwerkloosheid." Tot slot gaat Rutte in op waar hij mee begon: optimisme. "Neem het voortouw, haal die deken van negativisme weg."

Bekijk hier nog een keer het vlammende betoog van de minister-president:Biesheuvel roept na dit betoog drie ondernemers op het podium: Monique Ansink van Excellent Products (verkoop van spankabels, trailernetten e.d.), Barend van Kessel van het gelijknamige wegenbouwbedrijf en Iris Wulffraat van eetcafé Opa's in Rotterdam. De drie gaan in gesprek met de premier en de voorzitter over hun ervaringen als ondernemer. Ansink over export en deelname aan handelsmissies, Van Kessel over de malaise in de bouw en Wullffraat tot slot over administratieve lasten. De bouwer heeft nog een goede raad aan het publiek: "Word bestuurlijk actief. Je leert er veel van en hebt inbreng. De stem van ondernemend Nederland moet gehoord worden!"

En ook vandaag een lid van het kabinet. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is aanwezig ondermeer om de Elke Dag Beter Award uit te reiken, een prijs van MKB-Nederland voor het vitaalste bedrijf van Nederland, De welverdiende winnaar is Henny de Haas van Hoppenbrouwers Elektrotechniek. Hij wint een dag begeleding van een topcoach. Lees meer...

  

De regionale topondernemer van vandaag is Frits van Eerd van Jumbo Supermarkten. Als jonge man had Van Eers één droom: autocoureur worden. Een dure passie, die bekostigd werd door een eigen bedrijf te starten. Een jaar of vijf later was het zover: kampioen in de Formule3-klasse. Om tot de ontdekking te komen dat succes pas komt als alles klopt.

Verover nieuwe markten!
MKB-Nederland en TNT Express lanceren vandaag de MKB Export Award 2013. Met deze nieuwe wedstrijd willen beide partijen mkb-ondernemers helpen om hun bedrijf symbolisch op de wereldkaart te zetten en hun internationale ambities waar te maken.
Veel ondernemers hebben de potentie om met succes de grens over te gaan, maar zetten om een of andere reden maar niet die eerste stap. Anderen zijn al internationaal actief en kunnen hun business nog verder laten groeien. MKB-Nederland en TNT Express dagen juist die ondernemers uit om mee te dingen naar de MKB Export Award 2013. Want voor de winnaar wordt die eerste stap of die uitbreiding van de buitenlandse activiteiten een stuk gemakkelijker. Lees meer....

Ondernemers vrezen cybercrime
Ruim 60 procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen over de beveiliging van hun systemen tegen cybercrime. Dat blijkt uit een peiling die onderzoeksbureau Panteia in het kader van de Week van de Ondernemer heeft uitgevoerd in opdracht van MKB-Nederland. “We verwachten eigenlijk dat dit percentage inmiddels fors hoger ligt”, zegt directeur Leendert-Jan Visser van de ondernemersorganisatie. “De peiling is daags voor de grote verstoringen van de websites voor internetbankieren van de afgelopen dagen gehouden. Dat zelfs de best beveiligde systemen door dit soort aanvallen kunnen worden platgelegd, maakt ondernemers des te ongeruster.” Lees meer...

Woensdag 10 april

Passie voor ondernemerschap is het brede thema van de Week. Ronnie Overgoor, moderator, is met Eva Jinek de centrale persoon op het podium van het plenaire programma. Overgoor spreekt over de 'golden circle'. Waarom je dingen doet bepaalt hoe je ze doet. En hij roept ondernemers  op controversieel te zijn, wel je kop boven het maaiveld uit te steken.

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bezoekt vandaag de Week. Het is een drukke ochtend voor de bewindsvrouw. Op de bank bij Eva Jinek spreekt ze over de vernieuwde relatie tussen internationaal zakendoen en hulp bieden. "Wat hebben wij de wereld te bieden?" Ondernemerschap en ontwikkelingssamenwerking gaan volgens haar hand in hand.
Na het plenaire deel gaat het bezoek verder op de Internationaal Ondernemenvloer. Daar lanceren Ploumen en Biesheuvel samen met Alexander Kohnstamm, directeur van Partos, een portal voor ondernemen in ontwikkelingslanden. Partos is de branchevereniging voor internationale samenwerking. Lees meer... Ook neemt ze de nieuwe business guide Zakendoen in Duitsland van MKB-Nederland en TNT Express in ontvangst.

Alle dagen present tijdens het plenaire programma: Marc Sluzny, beroepsavonturier. Deze Belg durft wat vrijwel niemand durft: op een board uit een vliegtuig springen, duiken op grote diepte, zwemmen met witte haaien. Zijn motto: "Het is niet hoe goed je vandaag bent, maar hoe goed je morgen wilt zijn." En ook vandaag weer een topondernemer op het podium: John Fentener van Vlissingen, ceo van BCD Holdings. Familiebedrijven zijn volgens hem de ruggengraat van de economie en beter bestemd tegen de crisis. Toch koos hij er op jonge leeftijd voor niet in het bedrijf van zijn ouders te stappen (SHV), maar een eigen bedrijf op te richten. Waar inmiddels wel zijn eigen gezinsleden in meewerken. Fentener roept ondernemers op niet op de overheid te leunen, maar het vooral zelf te doen.

Nacht van de uitblinkers

De gevestigde ondernemers zijn naar huis. Tijd voor de jonge garde!

 

 Onder begeleiding van een hippe DJ en band was het toneel van jonge inspirerende Nederlandse ondernemers. Nalden (WeTransfer) Ridder Drost (Liquido D'oro), Steijn Pelle (Pelliano) en Jitse Groen (Thuisafgehaald) deelden hun successen, maar ook hun fouten. Bernd Damme, zelf ook jong en ondernemer, was de host van de avond.

  

 

 Dinsdag 9 april

12.000 ondernemers vinden vandaag, woensdag en donderdag hun weg naar de Jaarbeurs. Eva Jinek ontvangt op het podium van het plenaire programma uiteraard gastheren Hans Biesheuvel en Ruud van Dusschoten (ING). Ze stelt de heren de vraag of je nog wel mag spreken van een crisis of dat we in een permanente status van zijn zitten. Biesheuvel vindt dat we in een ander tijdperk zijn beland. "Er is veel meer onvoorspelbaarheid." Hij adviseert ondernemers te investeren in weerbaarheid.  "De gouden tijden hebben we gehad." De oorzaken: globalisering en digitalisering. "Je buurman zit niet meer om de hoek, maar bijvoorbeeld in Brazilië of Vietnam. Dat biedt echter ook kansen!" Ook van Dusschoten meent dat er een nieuwe realiteit is.  "Dat komt deels door de crisis. Je moet nu acteren, handen uit de mouwen.

   

De volgende gast is Wouter Bos. In een vorig leven minister van Financiën, tegenwoordig werkzaam bij KPMG.  "De toekomst voorspellen gaat niet. Je kunt wel leren van anderen" is zijn boodschap. "Waarom lukt het sommigen wel en andere niet? Je moet weten wat je vandaag moet doen, en tegelijkertijd je blik verruimen naar een verdere toekomst." Bos refereert aan Kodak. In 1990 was dit bedrijf nog wereldleider als het om fotografie ging, in 2013 moest het faillissement worden aangevraagd. De reden: de nieuwe orde, digitale fotografie werd wel gezien en benoemd, maar het bedrijf was niet in staat, niet flexibel genoeg om het oude vertrouwde businessmodel op te offeren.  "Het Kodakmoment."

Topondernemers Jan Aalberts (Aalberts Industries) en Roland Kahn (Coolcat) discussieerden mee met Bos. Kahn doet een beroep op de overheid die beter moet luisteren naar en samenwerken met ondernemers. Zijn boodschap aan het publiek: iedereen is een potentiële klant. Zet die centraal. Aalberts roept de aanwezigen op niet te wachten op de politiek, maar vooral het zelf te doen.

Op de Ondernemend Financierenvloer is staatssecretaris Frans Weekers van Financiën te gast.

De staatssecretaris zou graag belastingverlagingen geven aan het mkb. Maar helaas, er is geen geld voor.

MKB-Nederland en Flynth lanceren vandaag de campagne "Sturen op cijfers". Juist in de huidige economische omstandigheden hebben mkb-ondernemers behoefte aan praktisch inzicht en ondersteuning bij de regie op hun financiële huishouding. Met de campagne 'Sturen op cijfers' willen MKB-Nederland en Flynth hen daarbij helpen. Het uiteindelijke doel is dat ondernemers zich met al hun activiteiten structureel richten op waardecreatie en waardegroei. Maar in eerste instantie zal het bij veel bedrijven vooral een kwestie zijn van het hoofd boven water houden. Lees meer...

Dinsdag startte ook de collegetour van Hans Biesheuvel en Arko van Brakel, directeur van opleidingsinstituut De Baak. Hun boodschap: hoe kunnen ondernemers de 'We-conomy' omarmen en zo hun standaarden in lastige tijden hoog houden? De realiteit is dat de wereld permanent is veranderd. Hoe ga je daarmee om?

Deelnemers konden ook sessies bijwonen, bijvoorbeeld van weervrouw Helga van Leur en Essent. Die ging over energiebesparen. Dat kan al met eenvoudige maatregelen, denk alleen al aan het gebruik van tijdschakelaars op apparaten.

Maandag 8 april, dag van de Familiebedrijven

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is op bezoek. Hij opende de Week met de boodschap dat het goed gaat met Nederland. Ons land is een van de meest concurrerende, welvarende en innovatieve landen ter wereld. De minister stak het publiek een hart onder de riem: "De houding van ondernemers is wat we nodig hebben om Nederland uit de crisis te halen. Nederland dankt veel aan familiebedrijven. Ze zijn goed voor ruim de helft van het inkomen en werkgelegenheid." De bewindsman herhaalde daarmee de woorden die MKB-Nederlandvoorzitter Hans Biesheuvel een dag eerder uitsprak in het tv-programma Eva Jinek op zondag. Ook Kamp was daarbij aanwezig. Biesheuvel gelooft er stellig in dat ondernemers ervoor zorgen dat ons land uit de crisis komt: "Ondernemers moeten zelf de mouwen opstropen." 
'Houding ondernemers haalt Nederland uit crisis'
‘Nederland meest ondernemende land’

Familiebedrijven doorstaan de economische tegenwind relatief goed. Meer dan de helft wist de afgelopen vijf jaar winst te maken. Hun belangrijkste doel is continuïteit van het bedrijf. Om dit te realiseren verkiest een overgrote meerderheid van de familiebedrijven, ook in tijden van economische tegenwind, nog altijd klantloyaliteit boven winstmaximalisatie. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Strategie en kansen in het familiebedrijf’ van het ING Economisch Bureau, in samenwerking met MKB-Nederland, FBNed en Ernst & Young. Het onderzoek werd vandaag aangeboden aan minister Kamp. Lees meer...   

Hans Biesheuvel kwam met eigen nieuws: MKB-Nederland en VNO-NCW gaan een platform oprichten speciaal voor familiebedrijven.

Op het podium ook een echte familieman: Henny Westland van Westland Kaasgroep. Alweer de derde generatie in het bedrijf. Westland vindt dat de overheid te veel kijkt naar starters. Al oudere middenbedrijven staan een beetje in de kou. De successiewetgeving bijvoorbeeld is een doorn in zijn oog. Tjebbe Nabuurs, van FBNed, de vereniging van familiebedrijven in Nederland, herkende zich in het verhaal van Westland. Zijn organisatie krijgt ook veel klachten over problemen met kredietverlening.

Na het plenaire programma konden deelnemers sessies volgen met inspirerende en deskundige sprekers zoals oud-premier Jan Peter Balkenende en Roberto Flören, hoogleraar Nyenrode.

    


'Ondernemers moeten juist nu de grens over'
De politiek moet veel meer inzetten op internationaal ondernemen. “In het buitenland liggen nog grote groeimogelijkheden voor Nederlandse bedrijven”, aldus MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel aan de vooravond van de Week van de Ondernemer tegenover NUzakelijk. Lees meer...