Hans van Putten (Thomashuis): ‘Ik ga de zorg een poepie laten ruiken’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-03-2018

Toen Hans van Putten zag hoe zijn gehandicapte zoon moest wonen, bedacht hij het Thomashuis. ‘Ik vond dat hij beter verdiende.’ En ontdekte ineens: ik ben ondernemer?! Dát overkomt meer ondernemers. Forum maakte 5 korte verhalen over hen. Vandaag deel 3.

 

Hij herinnert het zich nog als de dag van gisteren. Hans van Putten zat in het kantoor van een directeur van een zorginstelling. De zorginstelling waar zijn zoon Thomas woonde. ‘Ik vroeg hem op de man af: 'Waarom is jouw kantoor groter dan de kamer waar Thomas met zeven anderen woont?' Nou, dat begreep ik natuurlijk helemaal verkeerd.’ Een harde lach klinkt.

 

‘ik vroeg die directeur: waarom is jouw kamer groter dan de kamer waar mijn zoon met 7 anderen woont?’

 

Lees ook het interview met Cora van de BovenkampHans van Putten, die destijds een communicatiebedrijf runde, vond dat zijn zoon beter verdiende en begon na te denken. Zo ontstond 15 jaar geleden het plan voor het Thomashuis; een mooie plek waar twee zorgondernemers samenwonen met maximaal 9 bewoners met een verstandelijke beperking. Korte lijnen en veel persoonlijker. Inmiddels staan er 120 Thomashuizen in Nederland. ‘Ik maak het klein, ik zie de bewoners en hun ouders als mijn klant. Heel simpel, maar de zorg in Nederland is niet meer simpel. Ik stelde mezelf de vraag: Wat wil de vader van Thomas? Hoe kan ik hem verleiden? Net als ik vroeger in de reclame deed.’ 

 

Dat moet toch anders kunnen

Na een bezoek aan zijn schoonmoeder in het verzorgingstehuis ontstond er opnieuw – uit onvrede – een idee.  ‘Het was zo’n treurige bedoening. Het personeel dat voortdurend in de rookruimte stond. Het leek of niemand daar met plezier aan het werk was. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik.’ Het idee voor De Herbergier was geboren, een concept vergelijkbaar met de Thomashuizen maar dan voor ouderen die kampen met dementie. 

 

Hoe dat toegaat in zo’n Thomashuis? Kijk maar

 

Later volgden Thomas op Kamers en De Zorgbutler. Inmiddels is De Drie Notenboomen uitgegroeid tot een flink bedrijf met twintig vaste werknemers en met een omzet van 130 miljoen. Hans van Putten zelf is teruggetreden als directeur en richt zich nu op het bedenken van nieuwe initiatieven. ‘Dat vind ik het mooiste wat er is. Nu zijn we in Rotterdam in gesprek met het Leger des Heils over een andere aanpak van de verslavingszorg. White Rabbit.’

Wie is Hans van Putten?Hij wás directeur van een groot reclamebureau in Amsterdam. Een achtergrond in de zorg had Hans van Putten dus niet toen hij in 2001 Thomashuis oprichtte. Inmiddels zijn er meer dan 118 Thomashuizen in heel Nederland. Van Putten heeft onder de paraplu van De drie notenboomen inmiddels meer zorgbedrijven opgericht: de Zorgbutler, Thomas op Kamers en de Herbergier.

Waar komt al die bevlogenheid vandaan? ‘Weet je, ik heb nog steeds hetzelfde gevoel als 15 jaar geleden, toen ik bij de directeur van de instelling van Thomas in de kamer stond. Ik ga ze een poepie laten ruiken.’

 

Binnenkort deel 4 met Margaret Massop. Bouwde als zzp'er websites. En zette een opmerkelijke stap. Abonneer je dan op Forum Alert, dan krijg je een seintje wanneer de volgende aflevering is verschenen.

Jessica Maas
freelance redacteur Forum
+31 70 3490 165