Afschaffen BOR desastreus voor familiebedrijven

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-05-2021

Op nummer 1 van het wensenlijstje van directeuren-grootaandeelhouders voor de formatietafel staat met stip ‘behoud van de bedrijfsopvolgingsregeling’. Dat blijkt uit het eerste DGA-congres van MKB-Nederland en VNO-NCW dat vandaag online gehouden werd. ‘Afschaffing of versobering van de BOR, zoals diverse politieke partijen voorstellen, zou desastreuze gevolgen hebben’.

 

Geld uit eigen bedrijf halen

Demissionair minister Sigrid Kaag had de ruim 250 deelnemende dga’s per videoboodschap gevraagd na afloop van het congres hun top 10 van zorgen, ideeën en wensen ten behoeve van de formatie op een rijtje te zetten. Volgens Dorrie Eilers, met haar broer en zus dga van Neptunus (tentenbouw), zou beperking of afschaffing van de BOR grote gevolgen hebben voor de continuïteit van familiebedrijven. “Je moet dan geld uit je eigen bedrijf gaan halen en dat gaat altijd ten koste van iets anders: werkgelegenheid, verduurzaming, innovatiekracht. Maar uiteindelijk ook van de Nederlandse economie.”
De boodschap van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief dat familiebedrijven zich over de BOR geen zorgen hoeven te maken en dat de functie van de regeling – bescherming van het bedrijfskapitaal bij overdracht – wat hem betreft overeind blijft, stelde haar nog niet volledig gerust.

 

Opkopen door buitenlandse bedrijven   

Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma en Cees van der Meij van Royal Lemkes wezen erop dat zonder BOR het gevaar dreigt dat buitenlandse bedrijven of investeringsmaatschappijen ‘en masse onze mooie familiebedrijven gaan opkopen’. “En die kijken alleen naar de korte termijn, zijn niet bezig met verduurzaming, innovatie, continuïteit zoals onze familiebedrijven. Die sponsoren niet de lokale sportclub en hebben niks met de directe omgeving. Laten we onze familiebedrijven alsjeblieft niet ten grabbel gooien. Waar oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de BOR, pak dat aan, maar laat de regeling verder zoals die is.”

 

Geef ons de ruimte

Een ander probleem dat het nieuwe kabinet voortvarend moet aanpakken, is de regeldruk, aldus de dga’s. Net als de BOR is dat ook een thema dat prominent staat opgenomen in de Ondernemersagenda van MKB-Nederland en VNO-NCW. ‘Geef ons de ruimte’, zo luidt de hartenkreet van de drie dga’s die vanmiddag met de voorzitters van MKB-Nederland - Jacco Vonhof - en VNO-NCW – Ingrid Thijssen – aan tafel zaten. ‘Wij lopen overal tegen de muren van regelgeving op’, betoogde Dijkstra, die met zijn bedrijf een koploper is op het gebied van biobased bouwen. ‘Waarom geen vrijstelling van bepaalde regels voor bedrijven met een onbesproken staat van dienst’, vroeg ondernemer Van der Meij zich af.  

 

Het dga-congres van MKB-Nederland en VNO-NCW werd vandaag voor de eerste keer georganiseerd om het belang van familiebedrijven en dga’s voor onze economie te onderstrepen en te horen wat daar specifiek leeft en speelt. Van alle bedrijven in Nederland is niet minder dan 70 procent een familiebedrijf. Samen zijn zij goed voor circa 2,5 miljoen banen en een toegevoegde waarde van 103 miljard euro (CBS).

 

Reactie Jacco Vonhof  

 

 

Reactie Ingrid Thijssen

  

 

 

Bekijk het hele DGA-congres terug