Vonhof: ‘Steun aan bedrijven niet 80, maar 10 miljard’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-09-2021

Jacco Vonhof is ‘pislink’ over het stoppen van de coronasteun aan bedrijven per 1 oktober. Dat zegt hij vanochtend in een groot interview met de Telegraaf. Het frustreert de voorzitter van MKB-Nederland dat het kabinet steeds het beeld laat bestaan dat het €80 miljard in bedrijven heeft gepompt, waardoor de sfeer is ontstaan ‘dat het wel een keer genoeg is geweest’. Terwijl het in werkelijkheid om zo’n 10 miljard gaat. 

 

Rekensom

Vonhof maakt in de Telegraaf de rekensom. ‘Van die 80 miljard was ongeveer 30 miljard bedoeld voor het OV en voor de teststraten.

Van de resterende 50 miljard is circa 20 miljard uitstel van belasting, dus dat geld komt later grotendeels terug.’Het grootste deel van de overgebleven 30 miljard was NOW. Geen steun voor ondernemers, maar om te voorkomen dat mensen werkloos werden. Zonder NOW waren de kosten van WW en bijstand opgelopen, betoogt Vonhof.

Zo komt de echte steun voor ondernemers uit op slechts 10 miljard. Daar hebben ondernemers zelf ongeveer 6 miljard tegenover gezet door te lenen, in te teren op het eigen vermogen. Ook zijn ze nog eens €30 miljard aan toegevoegde waarde misgelopen door de coronacrisis.”

 

Steun juist zeer effectief

Vonhof vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet nu stopt met de steun, die juist zo enorm effectief is geweest en dus veel minder heeft gekost dan wordt voorgespiegeld. De economie mag macro gezien dan herstellen, er zijn nog steeds sectoren die door de coronaregels geen normale omzet kunnen maken, zoals recreatie en toerisme, de nachthoreca, reisbranche, evenementen en cultuur, zo zegt hij in het Telegraaf-interview.

 

Economendebat

‘In het overleg met het kabinet krijg ik macro-economische verhalen te horen over de dynamiek van de economie. Maar ik wil geen economendebat voeren, ik wil een gesprek over mensen. Ondernemers die nu alsnog kapot gaan worden gezien als collateral damage. Wie zo redeneert is echt niet goed bij zijn hoofd.’