Voorkom tweede lockdown: alleen samen krijgen we de tweede golf onder controle

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

'Trek alles uit de kast om een tweede golf en lockdown te voorkomen!' Die oproep doen ondernemingsorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW aan iedereen in Nederland. En vooral ook aan alle bedrijven in hun achterban. De ondernemersorganisaties zijn uitermate verontrust over het oplopende aantal COVID-19 besmettingen en vrezen een tweede golf. 

 

Rampzalige gevolgen

Als we op deze lijn door gaan, raakt de zorg weer overbelast en dreigen we in een tweede lockdown terecht te komen en zitten we straks met zijn allen weer thuis, waarschuwen MKB-Nederland en VNO-NCW. 'Dan zal onze economie verder krimpen, met alle rampzalige gevolgen van dien voor banen, bedrijvigheid, welzijn en toekomstige belastinginkomsten. Dit moet absoluut worden voorkomen.'

 

Aandacht voor sectorprotocollen

Alleen samen krijgen we corona onder controle, stellen de organisaties. Daarom roepen ze alle branches en bedrijven op om alle sectorprotocollen die tijdens de eerste golf zijn ontwikkeld strikt na te leven en de aandacht hiervoor niet te laten verslappen.

 

Aanspreken op naleving

In deze protocollen staan basisafspraken om de 1,5 meter regel en andere hygiëneregels zo werkbaar mogelijk te maken. Omdat bedrijven, winkels, bouwlocaties en bijvoorbeeld fabrieken plekken zijn waar veel mensen elkaar treffen, is het belangrijk dat zij hier samen met werkenden en klanten hun verantwoordelijkheid nemen en dit zoveel mogelijk zichtbaar maken. Ook is het noodzakelijk om werknemers, klanten en bezoekers waar nodig aan te spreken op naleving van de regels.

 

Misstanden openbare ruimte aanpakken

Omdat veel van de besmettingen in de privésfeer plaatsvindt, gaan extra overheidsmaatregelen gericht op ondernemingen waarschijnlijk in de praktijk weinig effect sorteren behalve nog meer economische schade aanrichten, denken MKB-Nederland en VNO-NCW. 'Essentieel voor het weer onder controle krijgen van de tweede golf is dan ook in de eerste plaats het strenger naleven van de huidige regels.' De ondernemingsorganisaties vragen dan ook om met lokale bestuurders of de veiligheidsregio contact op te nemen als er op dit vlak misstanden gesignaleerd worden in de openbare ruimte.

 

Testcapaciteit en sneltesten

Van de overheid verwachten MKB-Nederland en VNO-NCW dat de testcapaciteit en het sneltesten nu snel op stoom komt. Testen en bronnen- en contactonderzoek zijn de beste manier om het virus op te sporen en in te dammen en nieuwe verdere schade aan de gezondheid én economie te voorkomen. 'Wij blijven er daarom bij het kabinet op aandringen dat alle beschikbare test- en labcapaciteit zo spoedig mogelijk wordt gecontracteerd én drastisch wordt opgeschaald. Wij helpen daar met onze achterban graag aan mee, omdat we samen in deze wedstrijd zitten.'

 

Help mee deze boodschap online te verspreiden. Bekijk onze toolkit.

 

 

 

Protocollen

Bekijk welke protocollen op jouw situatie van toepassing zijn en hoe ze in de praktijk worden toegepast op www.mijncoronaprotocol.nl, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW.