Tweede Kamer geeft op valreep aanpak netcongestie in 2024 een impuls

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
30-10-2023

De Tweede kamer heeft op de laatste vergaderdag voor het verkiezingsreces ingestemd met een amendement van VVD, CDA, SGP en ChristenUnie om al in 2024 zo’n 55 miljoen extra te investeren in de aanpak van netcongestie. Een resultaat van een gezamenlijke lobby van netbeheerders, MKB-Nederland en VNO-NCW. Deze impuls voor 2024 komt bovenop de plannen van minister Jetten, die geen middel onbenut wil laten om dit grote probleem voor duizenden ondernemers op te lossen.

 

6.000 bedrijven op de wachtlijst

Netcongestie zorgt voor steeds hogere maatschappelijke kosten en negatieve effecten. Zo’n 6.000 ondernemers staan inmiddels op de wachtlijst en hun verduurzaming komt hierdoor in de knel.

 

Lange termijn oplossingen laten op zicht wachten

De structurele oplossing van de uitbouw van meer electricteit-infrastructuur zal jaren duren. VVD-Kamerlid Sylvio Erkens vond dat er op de korte termijn onvoldoende gebeurt om meer ruimte vrij te spelen op het stroomnet en dat meer onorthodoxe maatregelen nodig zijn. Met het extra budget willen de partijen achter het plan zorgen dat er meer woningen gebouwd kunnen worden, de economie in verschillende provincies weer meer ruimte krijgt, en dat de energietransitie niet stagneert.

 

Slimme samenwerking en innovatie stimuleren

Het geld kan worden ingezet langs drie lijnen: uitrol energy smarthubs op bedrijventerreinen (oftewel slimme samenwerking om onderling stroom uit te wisselen), andere nieuwe innovatieve oplossingen en het subsidiëren van de onrendabele top van flexcapaciteit voor gebieden waar de nood het hoogst is.

 

Positief

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over het amendement en werken via hun projectbureau en andere sporen aan allerlei oplossingen. Het net maximaal versterken en tegelijk flexibeler en slimmer met stroom omgaan is cruciaal komende jaren evenals een onconventionele aanpak met een snellere vergunningverlening.