Europees geld voor Nederlandse binnenvaart

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
31-08-2020

Als onderdeel van een Europese subsidie voor het verbeteren van infrastructuurprojecten heeft de EU subsidies toegekend aan een aantal Nederlandse projecten die de verbindingen tussen Nederland, België en Duitsland moeten verbeteren.

 

Overnachtingsplaatsen

Zo kreeg Nederland 11,4 miljoen euro subsidie voor de aanleg van vijftig aanlegplaatsen voor de binnenvaart. Die overnachtingsplaatsen komen aan de oevers van de Waal bij Spijk op de grens met Duitsland. Ook komen er speciale ligplaatsen voor grotere schepen met duwbakken en gevaarlijke stoffen.

 

Opwaardering

De provincie Limburg krijgt ruim 10 miljoen euro voor een opwaardering van de binnenvaarthavens van Heijen (Gennep), Venlo en Lanaken. Dit moet het eenvoudiger maken om goederen vanaf de weg over te laden op de binnenvaart. De havens krijgen verbetering van de navigatievoorzieningen en meer capaciteit voor de doorvaart van schepen.

 

Waterstof

De provincie Zuid-Holland krijgt een subsidie van een half miljoen euro om het varen op waterstof op de rivieren tussen Nederland en Italië te onderzoeken. In 2024 moeten minimaal tien schepen op waterstof varen op de de Rijn-Alpencorridor, de handelsroute tussen de Rotterdamse haven en Keulen. Langs deze route worden drie waterstofvulstations gebouwd. In 2050 moet dat aantal worden uitgebreid zodat het goederenvervoer tot aan Genua waterstof kan gebruiken.