Maatregelen moeten infraprojecten versnellen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-05-2020

Er komen maatregelen om het werk aan wegen, waterwegen, sluizen en kust tijdens de coronacrisis draaiende te houden en waar mogelijk te versnellen. Een speciale commissie van Rijkwaterstaat en de bouwsector brengt in kaart welke werkzaamheden direct kunnen worden opgepakt en welke op langere termijn. Bij projecten die nu in uitvoering zijn moeten asfalterings- en andere onderhoudswerkzaamheden waar mogelijk versneld uitgevoerd worden. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer geschreven.

 

Extra werk

Het doel is bedrijven en mensen die werken in de bouw aan het werk te houden, verklaart de minister. Aanleg, vervanging, renovatie, beheer en onderhoud kunnen doorgaan, waarbij voorop staat dat dit veilig en conform de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan. ''Nu het rustiger op de weg is kunnen we bijvoorbeeld makkelijker een rijstrook afsluiten om extra meters te maken met het aanbrengen van een nieuwe laag asfalt of ander onderhoudswerk alvast meenemen. Dit levert niet alleen extra werk op voor de bouw maar zorgt er ook voor dat er minder hinder is als het weer drukker is op de weg'', aldus de minister.

 

Minder verkeer

Rijkswaterstaat bekijkt in samenspraak met aannemers en andere wegbeheerders welke extra werkzaamheden snel kunnen worden uitgevoerd. Het gaat bijvoorbeeld om het naar voren halen van de onderhoudswerkzaamheden aan de A1 richting Apeldoorn tussen knooppunt Hoevelaken en Barneveld. De werkzaamheden op de A12 aan het viaduct Stadsbosch kunnen dankzij een gehele afsluiting al in twee weekenden in plaats van drie worden afgerond. Op de A8 wordt het werk ter voorbereiding op het groot onderhoud in de zomer versneld opgepakt.

 

Liquiditeit bevorderen

Rijkswaterstaat gaat zo veel mogelijk betaaltermijnen in de contracten terugbrengen naar één maand. Op deze manier blijven bedrijven voldoende liquide middelen houden om op korte termijn aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Ook heeft Rijkswaterstaat hoofdaannemers opgeroepen de snelle betaling door de overheid door te vertalen in de eigen betaalprocessen.

 

Coronamaatregelen

In verband met de coronamaatregelen worden delen van het aanbestedingsproces digitaal voortgezet. Waar de coronamaatregelen leiden tot knelpunten binnen projecten, bijvoorbeeld op het gebied van planningen, werktijden of de inzet van mensen en materieel die contractueel zijn vastgelegd, bekijkt Rijkswaterstaat samen met de opdrachtnemer per situatie wat er nodig is om het tempo in een project te houden. Concreet gaat het om uitstel van termijnen, een soepeler boeteregime en het verlengen van de duur van werkbare uren. 

Lees meer over