De mobiele bendes zijn terug en moeten gestopt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-07-2023

Rondtrekkende roversbendes: we zien ze steeds vaker, en in de zomer is het extra vaak prijs. Bijvoorbeeld op muziekfestivals, waar volop mobiele telefoons van bezoekers worden gejat. Beveiligers hebben hun handen er vol aan. Een andere zomertrend speelt zich op het platteland af: gps-diefstal uit landbouwvoertuigen. Dat zijn zeer kostbare en geavanceerde apparaten die gebruikt worden tijdens de zaai- en oogstmaanden. Zo veroorzaken bendes op het platteland voor miljoenen euro’s schade.

 

Gps-diefstal zorgt voor grote schade

Bendes breken voertuigen open door zuur in het slot te spuiten, waarna dat helemaal wegsmelt. Met een schroevendraaier kun je het dan in één keer openen.   

 

Winkeldiefstal neemt toe

Ook winkeliers zien de laatste tijd veel meer diefstallen. Een deel daarvan is georganiseerd en  gericht, en veroorzaakt veel schade en angst bij ondernemers. Dieven richten zich vooral op duurdere producten en gaan steeds geraffineerder te werk. De toename komt na een flinke dip in de coronatijd. De dadergroep lijkt ondertussen te zijn uitgebreid. Voorheen waren het vooral rondtrekkende Oost-Europese bendes die tijdelijk in Nederland verblijven. Tegenwoordig zijn ook andere dadergroepen actief. Dat vraagt om een heel andere aanpak. Politie en justitie zijn daar nog onvoldoende op ingespeeld.

 

Mobiele bendes moeten gestopt

Afgelopen jaren bestond een Taskforce MOBA (mobiel banditisme) van politie, justitie en bedrijfsleven. Die is eigenlijk nu weer nodig, maar politie en justitie zijn overbelast – een veelgehoord probleem. Dus vind ik dat we ook naar andere oplossingen moeten kijken. Bijvoorbeeld technische barrières die bendes het 'werk' onmogelijk maken. Of het bemoeilijken van het doorverkopen van gestolen spullen.

 

Prijs is te hoog

Hoe dan ook wordt het hoog tijd dat overheid, bedrijfsleven en wetenschap (weer) om tafel gaan om de aanpak van mobiel banditisme te bespreken. Anders betalen we straks allemaal de prijs. Immers: ondernemers zullen de kosten van diefstal opnemen in hun productprijzen als het zo doorgaat. En die prijzen zijn al hoog genoeg.

 

Karijn van Doorne

Beleidssecretaris criminaliteit