Betrokkenheid bedrijfsleven juist goed voor wetenschap

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-06-2015
  • Bedrijfsleven investeert wél in fundamenteel onderzoek
  • Sterke band wetenschap en industrie helpt Nederland verder

Nog altijd is er veel wantrouwen richting het bedrijfsleven als het gaat om de wetenschap. ‘Unilever en VNO-NCW delen pepernoten uit aan de wetenschap’ was bijvoorbeeld de reactie bij de aankondiging van de Wetenschapsagenda. Kern van de kritiek is dat teveel bemoeienis van het bedrijfsleven ten koste gaat van de kwaliteit van de wetenschap. Fundamenteel onderzoek zou in de verdrukking komen. Het bedrijfsleven mist volgens critici het geduld om te investeren in langetermijnonderzoek.

Dit is onterecht. Hoe goed de wisselwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap kan zijn, blijkt uit een recente evaluatie van het IPP (industrial partnership programme) instrument van FOM (fundamenteel onderzoek der materie). Een IPP is bedoeld voor meerjarig fundamenteel onderzoek door FOM-medewerkers in nauw contact met bedrijfsonderzoekers. Gezamenlijk onderzoek dus, dat mogelijk baanbrekende innovaties oplevert.

De evaluatie laat zien dat de wetenschappelijke kwaliteit en opbrengst van de IPP’s ruim boven het Nederlandse gemiddelde ligt. En voor de duidelijkheid, de wetenschappelijke kwaliteit en impact van dit gebied is in Nederland zeer goed. Bovendien geven de academische partners aan dat de industriële samenwerking hen realistischer maakt over de behoeften van de industrie. Ook promovendi spinnen er garen bij. Ze ronden hun promotie sneller af dan het landelijk gemiddelde en kiezen bijna twee keer vaker dan gemiddeld bij FOM voor een carrière in de industrie. Bedrijven geven aan dat de IPP’s leiden tot nieuwe innovaties. Daarnaast geeft het hen toegang tot excellente wetenschappers en tot gekwalificeerde, getalenteerde potentiele werknemers.

Het beeld dat het bedrijfsleven niet zou willen investeren in fundamenteel onderzoek kan dus definitief de prullenbak in. Natuurlijk investeren bedrijfsleven en wetenschap niet blind in elkaar, maar met een instrument dat werkt, wordt een gezamenlijk doel bereikt. Namelijk de Nederlandse kenniseconomie en samenleving verder brengen.

Dit artikel komt uit de print Forum