Bergambacht mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland, Helmond beste van de G36

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-06-2011

Bergambacht is de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland, Helmond is de mkb-vriendelijkste stad. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door HanzeConnect in opdracht van MKB-Nederland i.s.m. het ministerie van EL&I, waarin ruim 17.000 ondernemers zich hebben uitgesproken over het ondernemersklimaat in Nederlandse gemeenten. Voorzitter Hans Biesheuvel maakte de winnaars bekend tijdens de jaarlijkse Zomerborrel van MKB-Nederland.

Bergambacht dankt de eerste plaats met name aan de tevredenheid van de plaatselijke ondernemers over het ondernemersklimaat in algemene zin. De Zuid-Hollandse gemeente behaalt daarmee het hoogste rapportcijfer, een 8,6. Ook op het gebied van communicatie en beleid scoort Bergambacht het beste.
Bergambacht wordt op de ranglijst gevolgd door Skarsterlân op de tweede en Roermond op de derde plaats. De Zuid-Hollandse plaats neemt de titel over van Koggenland, dat zich in 2008 de mkb-vriendelijkste mocht noemen.

Van de grote steden in Nederland komt Helmond als beste uit de bus, gevolgd door Eindhoven en Zwolle. MKB-Nederland heeft dit jaar een aparte ranglijst opgesteld van G36-steden, omdat die zich beter onderling laten vergelijken.

De mkb-ondernemers hebben gereageerd op vragen over vier onderwerpen: tevredenheid; communicatie en beleid met betrekking tot het mkb; prijs/kwaliteitverhouding van de gemeentelijke lasten en het imago (van ondernemers buiten de gemeente).

Rotterdam heeft bij mkb-ondernemers het beste imago; niet alleen van de G36 maar van alle gemeenten. In Skarsterlân zijn ondernemers het best te spreken over de prijs/kwaliteitverhouding van de gemeentelijke lasten.

MKB-Nederland heeft in 2008 voor het eerst de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland uitgeroepen. Met deze verkiezing wil de vereniging de lokale overheden prikkelen om de belangen van het midden- en kleinbedrijf goed in het vizier te houden en het lokale ondernemersklimaat te verbeteren. En het blijkt dat het initiatief dat ook daadwerkelijk in de hand werkt. Gemeenten scoren dit jaar beter dan in 2008. Diverse lokale overheden hebben een hogere positie op de ranglijst zelfs als doelstelling in de eigen beleidsplannen opgenomen.

De gemeente die zichzelf het meest heeft verbeterd, is het Friese Dantumadeel, dat maar liefst 335 plaatsen is opgeklommen naar 67.