Project CO2-ambitie succesvol

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-11-2011

Meer informatie over het project CO2-ambitie van de Natuur en Milieufederaties.

De totale CO2-reductie van project CO2-ambitie is: 210.000 ton.

Dit is gelijk aan de CO2-uitstoot van een file van Utrecht naar Berlijn. (82000 auto's geven een file van 650 km. Bij 4 m autolengte en 2 m voor en achter de auto)

Huishoudens: 44000 huishoudens (gas & elektra);
Vliegen: 8200 keer om de aarde vliegen

Vier aansprekende maatregelen door deelnemende bedrijven

Waterschapsbedrijf Limburg
In het zuiveringsproces van rioolwater is het van belang om veel lucht door het water te blazen (deze lucht is nodig voor de bacteriën die het water reinigen). Een groot deel van het energiegebruik van een rioolwaterzuiveringsinstallatie is nodig voor deze beluchting. WBL gaat met twee maatregelen aan de slag die hier betrekking op hebben. Ten eerste worden de mogelijkheden voor optimalisatie van het huidige beluchtingssysteem onderzocht. Hierdoor wordt het bestaande systeem zo efficiënt mogelijk gebruikt. Ten tweede gaat WBL kijken of het mogelijk is een nieuwe, innovatieve manier van beluchten toe te passen. Hierdoor zou het in de toekomst mogelijk worden om de beluchting veel energiezuiniger te maken.

Sara Lee Douwe Egberts
Douwe Egberts heeft al veel gedaan aan energiebesparing; het 'laaghangende fruit' is al geplukt. In het kader van dit project zijn recent de oude CV-ketels en oude ventilatoren vervangen door nieuw, zuiniger alternatieven.
Bovendien is Douwe Egberts in gesprek met een exploitant van windmolens over het afnemen van windenergie die vlak bij de fabriek in Utrecht geproduceerd gaat worden.

Arla Foods
Arla implementeert 4 maatregelen:
Een zgn. hotfill bij de WKK (warmtekrachtkoppeling). Een reststroom van warm water in het bedrijf wordt gebruikt als waterstroom voor de WKK (vergelijk hotfill van een wasmachine). Dit levert ongeveer 15% water en 400.000 m3 gas als energiebesparing op. Een businesscase wordt samen met Cofely opgesteld. Arla vindt dit een erg belangrijke maatregel.

Een energiemonitoringssyteem in het gehele bedrijf. Dit levert 10% (electra) energiereductie op. Dit systeem wordt nu ingevoerd in de zuivelfabriek.

Verhoging van de beladingsgraad van de vrachtauto's. Met de supermarkten worden gesprekken gevoerd om minder 'impuls-bestellingen' (met kleine hoeveelheden) te doen. Minder 'impulsbestellingen' reduceert het aantal transportkilometers. De CO2-uitstoot moet hierdoor dalen van 2,2 (2010) naar
De WKK op biogas. Een vergister wordt gebouwd in Nijkerk. Arla krijgt hier haar biogas van. Gesprekken met de gemeentelijke regio Food Valley, Eneco en een te realiseren vergistingsbedrijf zijn gevoerd. De vergister wordt op een bedrijfsterrein in Nijkerk gebouwd. Arla heeft al groene stroom voor de gehele bedrijfsvoering. Met groen gas is Arla als bedrijf een stuk dichter bij klimaatneutraliteit. Doelstelling van Arla is om in 2020 als zuivelbedrijf qua productieproces en transport klimaatneutraal te zijn (zie paragraaf 3).

Zeeland Refinery
1) Warmteterugwinning uit rookgassen; de warmte uit de warmterookgassen wordt nuttig gebruikt en gaat niet meer verloren.
2) Het systeem voor lage-lage druk stoomopwekking wordt geüpgraded, waardoor het energiezuiniger wordt.
3) vervangen stoomturbines door electrische aandrijving voorkomt verliezen, waardoor het process efficiënter wordt.