'Fijn dat subsidie meld- en expertisepunt ambachten is verlengd'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-10-2020

Honderden ambachten kunnen zeker de komende twee jaar weer rekenen op vakkundige hulp bij het duurzaam organiseren van hun beroepsopleidingen. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie aangenomen om subsidie te blijven verstrekken aan het Meld- en expertisepunt van de SBB. Die organisatie coördineert de opleidingen voor deze specialistische beroepen.

 

OCW wilde subsidie stopzetten

Het ministerie van OCW wilde de subsidie aan het meldpunt stopzetten, maar de Kamer besloot voor 2021 en 2022 jaarlijks 200.000 euro vrij te maken. Goed nieuws, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW. In september had Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland en boegbeeld van het kleinschalig specialistisch vakmanschap een brief gestuurd aan de ministers van SZW, EZK en OCW. Daarin werd opgeroepen het Meld- en expertisepunt te behouden, omdat er zorgen waren over de toekomst van het kleinschalig specialistisch vakmanschap.

 

Onterechte beëindiging

De sector telt honderden ambachten waar 80.000 mensen werken en die gezamenlijk een jaarlijkse omzet van 10 miljard euro hebben. Het ministerie van OCW had de afgelopen vijf jaar jaarlijks 450.000 euro uitgetrokken voor het werk van het Meld- en expertisepunt, maar kondigde aan die subsidie eind 2020 te willen beëindigen. Onterecht, meende MKB-Nederland en ging onder andere in overleg met partijen in de Tweede Kamer.

 

Expertisepunt speelt belangrijke rol 

De breed gedragen motie voor de subsidie was ingediend door Kamerlid Bruins (CU), samen met coalitiegenoten Van Meenen (D66), Kuik (CDA) en Smals (VVD). Zij benadrukten dat het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) ‘een belangrijke rol vervult in het behoud van ambachten en het opleiden van vakmensen’.