Ondernemers bezorgd over vastzitten onderhandelingen tussen de EU en het VK

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-07-2020

Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn bezorgd over het vastzitten van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw handelsakkoord. Na afloop van de laatste onderhandelingsronde noemde Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier het 'onwaarschijnlijk' dat de EU en het VK gezamenlijk tot een overeenkomst komen.

 

Uitermate zorgwekkend

'Dit is uitermate zorgwekkend', aldus de ondernemersorganisaties, die vrezen voor chaos en gedoe eind van dit jaar met grote schade voor Nederlandse en Britse ondernemers. 'Dit komt bovendien bovenop de huidige economische malaise en dat kunnen we echt niet gebruiken', aldus de organisaties.

 

Neem maatregelen

Volgens Barnier stelt het VK zich stug op tijdens de onderhandelingen over bijvoorbeeld eerlijke concurrentievoorwaarden tussen de twee handelsblokken en over visserij. MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen nu het scenario van een no-deal. Ook over andere essentiële issues zoals data en financiële diensten zijn er nog geen afspraken. Voor Nederlandse ondernemers is het sowieso zaak om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het aflopen van de overgangstermijn eind van dit jaar. Het is namelijk zeker, in elk scenario, dat er begin 2021 uitgebreide douaneformaliteiten komen. Uit recent onderzoek bleek dat Nederlandse ondernemers minder goed zijn voorbereid op de nieuwe handelsrealiteit met het VK dan de afgelopen jaren.

 

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers logischerwijs andere zorgen aan hun hoofd gehad, maar het is zaak dat iedereen wel zorgt dat hij/zij zijn douanezaken en alle andere veranderingen die hoe dan ook aan komen kan bolwerken. Doe dus de brexit impact scan en kijk op brexitloket en hulpbijbrexit.nl wat je nu al kan doen, zoals je douanezaken regelen.