Update CPB-rapport over innovatiebeleid

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-05-2020

Om innovatie te stimuleren, kan Nederland meer gebruikmaken van prijsvragen en innovatieve aanbestedingen. Bedrijven en onderzoeksinstituten gaan waarschijnlijk meer uitgeven aan research & development als ze meer subsidie krijgen. Dat zijn enkele bevindingen van het Centraal Planbureau (CPB) in een update van het rapport 'Kansrijk innovatiebeleid' uit 2016.

 

Lees hier voor meer informatie en het rapport.

Commentaar MKB-Nederland en VNO-NCW
De coronacrisis dwingt ons tot een andere blik op innovatie. De wereld ziet er na deze crisis anders uit en dan gaan andere vraagstukken een rol spelen: benutten we de mogelijkheden van digitalisering ten volle? Slagen we erin stappen te zetten naar verdere verduurzaming? Doen we er verstandig aan zo afhankelijk te zijn van andere werelddelen voor nieuwe technologie?
 
Bij al deze vraagstukken is de rol van onderzoek en innovatie onmiskenbaar groot. We moeten die innovatiemotor dus heel snel weer aan de praat krijgen. Het is de vraag wat voor beleid daarbij past. Moet het investeringsfonds niet heel snel worden ingevoerd om een impuls te geven aan kunstmatige intelligentie of biotechnologie? Is het juist nu niet van belang te kijken of we ons fiscale instrumentarium zo kunnen inrichten dat bedrijven meer gaan investeren in innovatie?
 
>Het CPB helpt ons hier helaas niet bij. In die zin is de studie een gemiste kans. Toch zitten er ook kleine verrassingen in. Zo wijst het CPB op het belang van de innovatiebox voor het vestigingsklimaat. Ook acht men de kans groot dat investeringen in het toegepast onderzoek welvaartsverhogend werken. De studie laat in zekere zin zien dat het CPB ook blijft vernieuwen. De stappen naar vernieuwing mogen echter wel wat groter.