Beste Bruno Bruins, gaat u innovatie in de zorg nu echt stimuleren?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
20-11-2017

Innovatie in de zorg gaat levens redden, zegt Berry Kriesels, ondernemer en oprichter van Omnigen. En maakt de zorg nog beter en goedkoper ook. Kriesels wil zelf in elk geval graag helpen met zijn innovatieve dna-technologie, biedt hij aan in een brief aan Bruno Bruins. Doet u mee, minister voor Medische Zorg?

 

 

Beste minister voor Medische Zorg,

Mijn naam is Berry Kriesels en ik ben ondernemer en oprichter van Omnigen uit Rotterdam. Misschien heeft u weleens van Omnigen gehoord. Want wat wij doen, is baanbrekend. Mijn team en ik doen namelijk onderzoek naar wat in de zorg van de toekomst het allerbelangrijkst wordt: preventie. Hoe? Door dna-onderzoek. Bij topsporters, bij werknemers, bij mensen die ziek zijn en bij de gewone Nederlander.

 

Lees ook de brief aan minister Wouter KoolmeesInnovatie in de zorg kan zorg voorkomen

Om maar alvast de eerste vooroordelen uit de weg te ruimen: nee, dna-onderzoek komt niet bij de werkgever terecht. En nee, we vertellen mensen ook niet dat ze over 5 jaar kanker gaan krijgen. Wat we wél doen, is mensen handvatten aanreiken om het beste uit zichzelf te halen. Een werknemer met een verhoogd cafeïne-metabolisme kan besluiten om minder koffie te drinken. Iemand met hoger risico op schouderklachten en RSI voelt zich gesteund door dna-onderzoek om zijn werkplek anders in te richten. En een vrouw die weet dat ze een gen bij zich draagt met een verhoogd risico op borstkanker kan daar zelf actie op ondernemen om verdriet, pijn en dure behandelingen in de toekomst voor te zijn.

 

Innovatie in de zorg kan ziekte voorkomen

En wat te denken van diabetes? Bewezen is dat (ernstig) overgewicht samen gaat met een hogere aanleg voor diabetes. Het is óók bewezen dat het werkt om mensen daarop te wijzen, zodat ze actie kunnen ondernemen. En hoe doe je dat beter dan met het bewijs uit hun dna? Noem het nudging. Ook dat bespaart veel leed en kosten achteraf. Met dat in mijn hoofd, ging ik in gesprek met verschillende zorgverzekeraars. Kunnen we niet een pilot doen, vroeg ik hen. En als deze innovatie in de zorg niet werkt: even goede vrienden. Maar het meest gehoorde antwoord is: ‘Wij mogen dat niet.’

 

'een pilot doen? mag niet, zeggen gemeenten. hoe komt innovatie dan van de grond?'

 

Geef ruimte voor innovatie in de zorg

Had ik dan naar de gemeenten moeten toestappen, die op papier verantwoordelijk zijn voor preventie? Voor hen, en dan voornamelijk voor de kleinere gemeenten, is deze taak nauwelijks goed uitvoerbaar. Het feit is dat we in een systeem zijn beland waarbij de financiële belangen zo groot zijn dat alle partijen elkaar in de houdgreep houden. Ik zou graag zien dat u meer ruimte schept om de status quo te doorbreken. Om te kijken of deze manier van zorg verlenen echt werkt. Om innovatie in de zorg te stimuleren. En om experimenteren beter mogelijk te maken.

 

Innovatie in de zorg leidt tot kostenbesparing

Ik weet dat het spannend is om iets nieuws te proberen – dat vond ik ook toen ik 5 jaar geleden met mijn bedrijf begon. En het publiek is heel kritisch. Als een zorgverzekeraar iets doet wat niet werkt, zegt de man op straat: ‘Zie je wel, van ons geld worden alleen maar domme dingen gedaan.’ Ik vraag  aan u om het publiek uit te leggen dat het niet alleen maar geldverspilling is om dingen te proberen, maar dat innovatie in de zorg en experimenten juist op lange termijn gaan leiden tot kostenbesparing.

 

'ik weet dat het spannend is iets nieuws te proberen. En het publiek is kritisch'

 

Innovatie in de zorg is ook: zorg anders organiseren

Beste minister, ik kan me geen Prinsjesdag meer herinneren waarop niet werd gezegd dat de zorgkosten weer omhoog gingen. We weten allemaal dat die stijging niet eeuwig door kan. En het goede nieuws is, dat hoeft ook niet. We kunnen het daadwerkelijk anders organiseren. De zorg moet efficiënter: gaat u daar voor zorgen? Dan help ik mee.

 

Met vriendelijke groet,

Berry Kriesels

 

P.S. Meer lezen over innovatie in de zorg?1) Philips werkt ook aan de zorgrevolutie van de toekomst. In dit interview legt topman Hans de Jong uit dat het bedrijf samenwerkt met artsen, zorgverzekeraars en patiënten om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Maar makkelijk is dat niet.
2) Niet alleen Philips, ook bedrijven die wat minder bekend zijn werken aan nieuwe vormen van zorgverlening. Heeft u bijvoorbeeld weleens gehoord van de heupairbag, die ervoor zorgt dat ouderen niet bang hoeven te zijn om iets te breken als ze vallen?
3) Op dit moment is de zorg nog teveel gericht op het aantal behandelingen en op het beheersen van de kosten, in plaats van het zo goed mogelijk organiseren van de zorg voor mensen. Dat kan anders.

Bonustip:Bedrijven zoals Omnigen gedijen bij een goed klimaat voor startups en scale-ups. Zeker als u wilt dat er vernieuwing in de zorgsector optreedt, is het goed om te kijken hoe Nederland aantrekkelijk kan blijven voor innovatieve bedrijven. Er is al veel gerealiseerd op dat vlak de afgelopen jaren (bijvoorbeeld in de vorm van Startup Delta), maar zoals Constantijn van Oranje terecht al in Forum zei: ‘Nederland is nog geen Silicon Valley.’

Judith Katz
eindredacteur Forum
+31 70 3490 162