Samenwerken waar dat ons sterker maakt, ruimte geven waar nodig

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
29-01-2024

Tom Berendsen, lid van het Europees Parlement voor CDA/EPP en lijsttrekker van het CDA voor de Europese verkiezingen

 

Wat mij betreft is er werk aan de winkel in de Europese Unie. Onze bestaanszekerheid staat op veel grotere schaal op het spel dan veel partijen lijken te beseffen. Onrust op het wereldtoneel, oorlog op ons continent. Onze manier van leven, onze veiligheid en onze welvaart zijn niet meer vanzelfsprekend. Fundamentele waarden als vrijheid, recht en democratie - waarden waarop de Europese Unie is gebouwd - staan onder druk. Als we samenwerking met landen om ons heen de rug toe keren, zetten we daarmee de bestaanszekerheid van Nederlanders op het spel.

 

Jaap de Hoop Scheffer verwoordde het treffend: ‘Na de val van de Berlijnse muur in 1989 en de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, heeft Europa een klapstoeltje gepakt met een glaasje wijn erbij en is gaan toekijken hoe Amerika onze veiligheid garandeerde, Rusland ons van goedkope energie voorzag en China onze spullen maakte.’ We zijn te afhankelijk en te kwetsbaar geworden en die afhankelijkheid wordt nu tegen ons gebruikt.

 

De Europese Unie moet sneller geopolitiek volwassen worden. We moeten onszelf kunnen verdedigen, van energie kunnen voorzien, grip krijgen op migratie én zelf produceren wat we nodig hebben voor de economie van de toekomst. Op een duurzame manier.

 

Er ligt voor de komende jaren een grote opdracht. Grensoverschrijdende problematiek vraagt om grensoverschrijdende oplossingen. Maar de manier waarop we ooit samenwerkten met 6 of 9 lidstaten in de Europese Unie werkt niet met 27 landen, laat staan na verdere uitbreiding. Naar binnen toe moet er meer ruimte komen voor de verschillen tussen lidstaten, om samen te kunnen werken op thema’s en kopgroepen. Niet alles hoeft én kan met 27 lidstaten tegelijk. Naar buiten toe moet Europa sterker staan als een blok. Daarom moeten we kritisch kijken naar waar we het vetorecht inzetten.

 

Onze inzet voor deze verkiezingen: een onafhankelijk, zelfvoorzienend Europa waar we samenwerken waar dat ons sterker maakt en elkaar de ruimte geven waar dat nodig is. Op een fatsoenlijke manier!

 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.